Den motvilliga nunnan

Den motvilliga nunnan
En humoristisk föreställning om medeltiden, kvinnor och Skaraborg.
Folkets park, Falköping 8-11 oktober 2020

Föreställningen
Föreningen Teaterveckan sätter upp ”Den motvilliga nunnan”. Det är en omarbetat version av föreställningen med samma namn som sattes upp i Gudhems klosterruin 2011. Handlingen utspelas i Skaraborg, dels i modern tid och dels år 1173 då klostret håller på att byggas.

Föreställningen är humoristisk men samtidigt informationsrik när den gäller historia och manar till diskussioner. Vi vill utmana och provocera publiken kring kvinnors roller både nu och då samt berätta om en väldigt intressant del av Skaraborgs historia. Teaterveckan vill visa hur vi kan använda både dåtiden och nutiden för att försöka förstå hur vi vill att framtiden ska se ut men samtidigt bjuda publiken på en medryckande teaterupplevelse.

Om intrigen: Maja​, ​en ung kvinna som medverkar vid en arkeologiska utgrävning av Gudhems kloster, gör en sensationell upptäckt. I en grav hittar hon en nunna som utan tvekan har blivit mördad. Medan hennes kollegor ringer pressen, kallar till möten så lägger sig Maja för att vila. Hon vaknar omtumlad på samma plats år 1173. Den tid då klostret håller på att byggas. Motvilligt tvingas hon acceptera en ny livssituation som nunna…

Teaterveckan
Teaterveckan är en ideell förening som varje år gör ett större arrangemang men också ordnar workshops, utbildningar med mera för sina medlemmar. Grundtanken är att den som har ett stort intresse för teater men inte hinner (eller av andra orsaker) utveckla sitt intresse skall kunna göra det under en vecka men då mer intensivt. Huvuddelen av repetitioner och arbetet med föreställningen skall därför ske koncentrerat på en vecka. Föreningens bas är i Falköpings kommun där många av skådespelare och andra medlemmar också bor, flera kommer också utifrån för att få möjlighet att spela teater.

Några av rollerna

  • Maja Hagerman, vår hjälte. ca 22,75 år. Maja är lärarstudent vid JH som helst av allt skulle vilja bli arkeolog eller historiker. Tyvärr tyckte varken mamma eller högskoleverket att det var en bra idé. Maja är glad och entusiastisk för det mest, men också ganska rationell och kan bli väldigt irriterad när folk inte förstår vad hon pratar om (eller gör det hon tycker är vettigt.)
  • Åsa Svedjesdotter. Klostrets mamma, och Nunnornas inofficiella ledare. Runt 37, gick i kloster för att slippa gifta sig med slaktar-emil. Lite fantasilös men snäll och vänlig och avskyr orättvisor.
  • Moder Maria Erlingsdotter (Det finns ju faktiskt en existerande lista på kända abedissor… vi ska nog ta en därifrån). Klostrets abedissa, några och 63 år. Hon är tämligen nyinsatt sedan tre år och tycker om att vara den som bestämmer. Tar inte så värst långsiktiga beslut, och gillar egentligen inte att behöva ta beslut. Det är mest bara kul att bestämma. Tycker bäst om att gå i sin trädgård.
  • Priorinna Lenoré Leroux. Exakt 54 år. Priorinnan är uppsänd från frankrike, officiellt för att bidra till missionen, inofficiellt för att hon blev för jobbig på alla andra kloster hon varit på. Tror att hennes tukt och förmaning står högre än herrens. Hon blev nunna ganska sent, innan dess var hon fångvaktare.
  • Mäster Francois De Suger. Nånstans runt de sjuttio. En byggmästare lite efter sin tid, som fortfarande kan leva på sitt rykte. Har inga ideer längre utan går mest runt och skriker. Står för den romanska stilen.
  • Mäster Uwe Markstein. 35 år och up and coming byggmästare. Har heller inte så värst många ideer utan går mest runt och skriker. Står för den gotiska stilen.
  • Garn Agnesson. Vem är garn? Galningen som bor på klostrets vind, inlåst för att inte orsaka oreda och panik. Men verkar han inte lite bekant…