Möt våra skådisar

Roger galen 3x4

Roger Lundberg

Vem spelar du? 

Jag spelar häxan Ingeborg!

Några tankar om den här versionen av pjäsen Macbeth? 

Den här versionen är väldigt tilltalande då den har en lokal anknytning. Jag tycker om att könsrollerna har försvunnit helt men finns kvar i tal och hur man tilltalar varandra. Miljötemat är oxå en viktig och i högsta grad aktuell.

Beskriv din karaktär? 

Häxan Ingeborg är en blyg, fåfäng och stolt häxa. Hon håller sig gärna lite bakom sina systrar, tills någon kommentar deras utseende, då kliver hon fram och tar plats.

Hur går du in i rollen?

Har inte kommit riktigt dit ännu. Det blir lättare när man har scenkläderna på och börjar repa på allvar.

Varför är du med i Teaterveckan? 

Jag fick tipset att söka av min fru, som lydig make gör man som sin fru säger. Konceptet tilltalande mig, att få spela teater en hel vecka, vem vill inte det.

Har du varit med tidigare, beskriv stämningen i så fall?

Det här blir min första teatervecka.

Har du spelat teater tidigare? 

Jag har spelat en del med Mullsjö amatörteater. Det här blir min första Shakespeare, det ska bli så jävla kul.

Om ja, vad betyder teater för dig?

För mig betyder teater, kamratskap, att få stå på scen, att få möjlighet till att utforska andra personlighetsdrag än sina egna. Teater betyder mycket för mig.

 

 

Ida galen 3x4

Ida Karolin Johansson

Vem spelar du?

Jag spelar Katherine Macbeth!

Några tankar om den här versionen av pjäsen Macbeth? 

En lättsammare version med mycket humor men också mord o spänning i en kommande framtid!

Beskriv din karaktär?

Ärelysten, stenhård ledare som inte skyr några medel att ta sej dit hon vill. Ibland kan hon dock ändå inte hindra att hennes känsliga inre tittar fram.

Hur går du in i rollen?

Jag går alltid in i en roll med dunder och brak…. känner….lever ut…ÄR!  Mina barn kan komma hem från skolan, titta på o säga -Mamma! Vad du ser arg ut! – Jag är Macbeth! Svarar jag! Då går jag runt o tränar repliker i huvudet, det syns!

Varför är du med i Teaterveckan? 

Jag jobbar som skådespelare men har inte stått på scen sedan 2005. Det är så väldigt lätt att gömma sej framför en kamera, där kan man göra hur många omtagningar som helst..Tills det blir rätt…..att stå på en scen är där och då…Det kräver mer…jag kommer förmodligen börja drömma mardrömmar om blackouts när vi kommer närmare premiär! Men jag tyckte att teaterveckan var ett underbart alternativ att ta steget upp på scenen igen! Och få göra det på hemmaplan, jättekul!

Har du varit med tidigare, beskriv stämningen i så fall?

Nej, detta är första gången.

Har du spelat teater tidigare?

Ja, jag har spelat o regisserat teater o revy tidigare men min mesta erfarenhet från skådespeleri är alla mina roller i filmer, musikvideor, reklamfilmer, Tv-serier mm (idakarolinactress.webber.se)

Om ja, vad betyder teater för dig? 

Teater är konstigt nog alltid hjärtat i skådespeleri! Där är det äkta! Och det är bara att slänga sej ut….

 

 

henrik2

Henrik Johansson

Vem spelar du? 

Jag spelar häxan Valborg (tror jag). En av häxorna spelar jag alldeles säkert. 🙂

Några tankar om den här versionen av pjäsen Macbeth?

En jätterolig idé att förlägga handlingen i en inte helt osannolik framtid och samtidigt knyta an till spelplatsen för att göra berättelsen ännu mer unik och personlig. Jag tror att publiken kommer känna sig träffade av domedagsscenariot.

Beskriv din karaktär? 

Valborg är en av de tre häxorna som typ kastar en förbannelse över Macbeth, eller något (?). Jag föreställer mig att Valborg är excentrisk, med en intensiv blick och långa gungande rörelser.

Hur går du in i rollen?

Jag äter häxvrål och tovar/rakar av mig håret.

Varför är du med i Teaterveckan? 

Teaterveckan är ett sätt för mig att få utlopp för min inneboende teaterapa och min skaparlust. Det har blivit lite av en tradition och en riktigt rolig vecka att se fram emot varje sommar. Sen så är det fantastiskt roligt att umgås och leka med ett härligt gäng teatermänniskor en hel vecka.

Har du varit med tidigare, beskriv stämningen i så fall?

Ja, jag har varit med sen starten och varje år sen dess. Stämningen under Teaterveckan är speciell. Alla har så mycket att öva på och förbereda så ofta är man väldigt fokuserad. Det är väldigt roligt samtidigt som det kan vara lite nervöst. Jag blir alltid så glatt överraskad av att det går att hinna med så mycket på en vecka. Stämningen är också lekfull och det är alltid något roligt som händer trots att alla är koncentrerade på att prestera sitt allra bästa på scen.

Har du spelat teater tidigare? 

Ja, jag var med i spexföreningar när jag studerade i Lund och har gjort en del roliga karaktärer. Jag trivs dock lika bra bakom scen som i strålkastarljuset. Det finns alltid något roligt att göra eller lära sig.

Om ja, vad betyder teater för dig? 

Teater för mig betyder gemenskap, att skapa något stort tillsammans. Teater betyder också närvaro, nerv, inlevelse och upplevelse.

 

fanny

Fanny Bergqvist

Vem spelar du?

Fadime MacDuff

Några tankar om den här versionen av pjäsen MacBeth?

Det är en version som verkligen ligger i tiden som en miljötankeställare. Spännande med placering i en framtid som kan vara så obehagligt nära oss. Det är första gången jag gör något postapocalyptiskt så jag är supertaggad!

Beskriv din karaktär?

MacDuff är bästa vän med Katherine Macbeth.  En härdad soldat med mycket humor, så hon har lite dubbel personlighet vilket jag tycker är kul. Det blir många härliga humörskiftningar.  Så en klassisk sidekick, typ Robin till Macbeths Batman.  Fast Rambo. Fast tjej.

Hur går du in i rollen?

Kläderna gör mycket, och eftersom jag är en utav Teaterveckans kostymörer kan jag fuska en del den vägen, låta karaktären växa fram via kostymen. Annars handlar det mest om att försöka förstå bakgrunden till att rollen reagerar som den gör. Hitta en bra backstory helt enkelt.

Varför är du med i Teaterveckan?

För att tanken med Teaterveckan  är att du ska kunna delta var du än befinner dig alla övriga veckor. Jag älskar teater men har svårt att binda upp ett halvår på repetitioner varje vecka. Så upplägget att plugga manus själv hemma och ses någon gång ibland passar mig kanon.

Har du varit med tidigare, beskriv stämningen i så fall?

Jag har varit med sedan starten och bara missat en uppsättning sedan dess. Och stämningen brukar såklart vara intensiv,  förväntansfull och lite nervös, framför allt i slutskedet. Det är ju trots allt inte helt enkelt att göra teater på en vecka. Men vi har väldigt roligt och det är det viktigaste

Har du spelat teater tidigare?

Ja,  jag har stått på scenen i både ”vanlig teater” med bland annat Teaterveckan och Västgöta hird, samt en musikal med den Örebrobaserade gruppen Orphic.

Om ja, vad betyder teater för dig?

Massor! Teater är ett bra sätt för mig att koppla bort egna tankar och funderingar och gå in helhjärtat för att förstår hur en annan person  (rollen) resonerar och agerar. Dessutom är teatern en sån bra mötesplats för kreativa personer, oavsett om en vill stå på scenen, bygga dekor, skriva manus, sy kostym eller någon av alla de andra viktiga delarna som krävs för en bra uppsättning.

 

 

elli

Elli Björnberg

Vem spelar du?

Jag spelar husan Ingegärd

Några tankar om den här versionen av pjäsen MacBeth?

Publiken kommer att känna igen karaktärerna men de får en helt ny, aktuell och lokal tvist.

Beskriv din karaktär?

Ingegärd är den som har ansvar för att allt flyter på som det ska i hushållet. Hon har troligtvis ”gått i arv” och tagit hand de flesta sedan de var barn.

Hur går du in i rollen?

Ingegärd befinner sig för det mesta i bakgrunden. Men hon har några repliker. Då snäpper jag på hysterisk stress och tårar..  🙂

Varför är du med i Teaterveckan?

Jag har länge velat kunna vara en del av Teaterveckan. Men av hälsoskäl har det inte varit möjligt förrän nu. Sååå glad!!

Har du varit med tidigare, beskriv stämningen i så fall?

Nepp

Har du spelat teater tidigare?

Har medverkat i små uppsättningar, mestadels i samband med att jag läste in gymn. på folkhögskola. Samt i uppsättningen av Ållebergs ryttare.

Om ja, vad betyder teater för dig?

Ett fantastiskt sätt att umgås med människor. ( Något som annars kan vara lite klurigt. ) Att gå in i en roll är underbart roligt och det ger en paus från jobbet av att vara sig själv. Det kan jag vara oerhört trött på ibland. 😉

 

 

Petra

Petra Lundgren

Vem spelar du? 

Häxan Viviann (med reservation för stavning)

Några tankar om den här versionen av pjäsen MacBeth? 

Det är kul att den är skaraborgifierad, att den sätts upp på en naturskön plats och att den handlar om klimatet, som ju både är viktigt och aktuellt i dessa dagar. Jag gillar också att man bryter normer.

Beskriv din karaktär? 

Det finns tre häxor i föreställningen, alla har olika drag. Ingen av dem har det klassiska häxdraget. Min häxa ska vara som den lila hästen i My Liittle ponny. Jag tycker att hon är blasé/uttråkad eller lite robotaktig kanske. Hon är väldigt långt ifrån hur jag är som person.

Hur går du in i rollen?

Genom att kolla på My little pony (jag har aldrig tittat på detta och inte ägt någon plasthäst)…  Jag tror det blir lättare att gå in i rollen när kostymen är klar (jag kommer inte att se ut som en häst).

Varför är du med i Teaterveckan? 

För att jag gillar att spela teater och för att det är kul att spela teater på hemmaplan ibland och inte behöva åka långt för att pyssla med min största hobby.

Har du varit med tidigare, beskriv stämningen i så fall?

Ja, jag var med i ”Mycket väsen för ingenting” i Ekehagens forntidsby i Åsarp. Det är en skön samling människor och blandningen är rolig, i år är det ännu mer blandat eftersom vi är så många.

Har du spelat teater tidigare? 

Ja, jag har hållit på med både teater och kanske framför allt improvisationsteater länge.

Om ja, vad betyder teater för dig? 

Det är det bästa som finns, framför allt att stå på scenen och möta publiken. Teater är som en värld i världen där allt är möjligt.

 

elisabet4b

Elisabet Frick

Vem spelar du?

Kung Åsa

Några tankar om den här versionen av pjäsen Macbeth.

Shakespeare har alltid gripit tag i människor. De karismatiska pjäserna har genom århundrande dragit publik. Så detta är ju ett fantastiskt sätt att lyfta vårat klimatansvar. På ett både allvarsammt sätt och humoristiskt sätt. Sedan att den är helt lokalt förankrad gör den ju bara ännu starkare.

Beskriv din karaktär?

Kung Åsa är en hård men rättvis kung. Hon kämpar för folkets överlevnad. Hon är omtyckt av många undersåtar, åh skulle nog sitta kvar länge på tronen om inte…….

Hur går du in i rollen?

Hittills har jag läst manus rakt upp och ner. Men nu så ska jag läsa in det på mobilen och gå långpromenader och lyssna och tala. Hoppas jag inte möter någon i skogen då blir de nog livrädda. Sedan stå framför spegeln är nog också bra.

Varför är du med i teaterveckan?

En kollega på mitt arbete frågade om jag inte ville vara med. Inte minst den sociala biten den är ju nästan bäst , att få umgås med likasinnade en hel vecka. Sedan har jag en svaghet för utomhusteater.

Har du varit med tidigare, beskriv stämningen isåfall?

Nej detta är första året jag är med.

Har du spelat teater tidigare?

Jo jag har varit med i några uppsättningar. Min favorit var, en stor utomhusteater i Stockholm om ”slaget vid stäket 1719”

Om ja , vad betyder teater för dig?

Få vara i en roll är helt fantastiskt. Att arbeta fram en rollgestaltning är en kick. Sedan gemenskapen i teatergänget, som blir i sådana här sammanhang är starkt det med.